Nagyhajmási Tájház

A házat 1914-ben építették. A baranya-tolnai dombság jellegzetes sváb építészeti formájában.

Az utcára merőlegesen a lakóház, majd keresztbe a gazdasági épület, benne a pajta és az istálló. A lakóház építési anyaga: a lábazat terméskő és tégla, a falak vályog és vert fal. A mennyezet fagerendás, viklis. A lakóházra jellemző az utcafronton két ablak és egy ajtó a folyosó végén. A folyosót faragott fa oszlopok tartják, az ablakokon kívül zsalugáter található.

A melléképületre jellemző, hogy mindig téglából épült, széles pajtakapuval.

A családnál az értéket a föld és az istállóban található állatok jelentették. A háznál lévő istállóban két pár ló, hét tehén, két csikó és tizenkét növendék jószág fért el. Minden portán ásott kút volt, ami az emberek és az állatok ellátását szolgálta.

A ház 2007-ben került az önkormányzat tulajdonába. Azon házak egyike, amelyen az elmúlt 70 év során semmilyen átalakítás nem történt.

A megvásárlást követően különböző pályázatok segítségével az önkormányzat igyekezett felújítani és megőrizni eredeti állapotában.

A lakosság pedig a berendezésben és a használati eszközöket bocsátotta a tájház rendelkezésére.

Jelenleg egy berendezett konyha és tiszta szoba valamint még két helyiség található.

Kialakításra került továbbá egy rendezvényterem, ahol különböző eseményeket többek között a Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző disznóvágását tartják.

 

A teljes cikket elolvashatja az alábbi linken: 

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/nagyhajmas/nagyhajmasi_tajhaz/nagyhajmas.htm

 

Skip to content